Veelgestelde vragen

In onderstaande rubrieken vind je antwoorden op veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem gerust contact met ons op.

Algemeen

Zorginspirator is een website (eigenlijk: een web-applicatie), geen app. Maar hij is zo gemaakt dat hij heel goed te gebruiken is op je mobiel.

Zorginspirator is een van de initiatieven onder het actieprogramma Werken in de zorg van VWS. Er is vooral ingezet op aansluiting met YouChooz.

Er is voor bijna iedereen wat te vinden in Zorginspirator, maar er zitten weinig functies in op WO-niveau in (universitair)  – ook geen medisch specialistische functies/opleidingen.

Zorginspirator is voor iedereen die werkt in de zorg of er wil gaan werken, ongeacht in welke functie.

Het is een initiatief van de fondsen in de zorg, waarin brancheorganisaties en vakbonden vertegenwoordigd zijn. Deelnemende branches: A+O VVT, OOfGGZ, SoFoKleS (Kamer UMC), StAG en StAZ.

Functies

Alle functies zijn gedetailleerd beschreven. Ook zie je bij iedere functie een afbeelding in de vorm van een spinnenweb. Daarin zie je welke kennis en vaardigheden je nodig hebt in deze functie. Bij ieder gebied wordt een niveau aangegeven (basis, gemiddeld, gevorderd, expert).

Bij iedere functie zie je mogelijkheden om bij te scholen (Bijblijven en verdiepen) en de beroepsopleiding waarmee je in deze functie komt.
Ook zie je nog opleidingen waarmee je je kunt specialiseren.

Bij Kijk ook eens naar deze functies staan functies die qua kennis en vaardigheden lijken op de gekozen functie.

Bij Zet een stap naar staan functies die je kunt bereiken vanuit de gekozen functie (loopbaanstap).

Als je klikt op Functies (op de homepage) krijg je veel functies te zien. Linksboven staat een knopje met de tekst ‘Filter hier in xx resultaten’. Als je klikt op deze knop, kom je in het filterscherm.

Niet álle functies zitten erin, maar er is altijd wel een functie te vinden die dicht bij de jouwe ligt. (reden: er is in eerste instantie door de opdrachtgever gekozen voor een beperkt aantal functies om de zorg mee te representeren. )

Probeer ook andere functienamen waaronder jouw functie voorkomt.

Bijna elke functie in Zorginspirator heeft een toekomstfunctie. Hierin lees je en zie je hoe het werk in die functie in de toekomst gaat veranderen en wat je kunt doen om bij te blijven. Je vindt de toekomstfunctie in de beschrijving van de huidige functie, bij ‘Toekomst van deze functie’.

Bij iedere functie zijn de actuele schalen uit de cao’s gebruikt om een minimum- en een maximumbedrag voor deze functie te bepalen.

Het filter werkt misschien anders dan je gewend bent. Het bedrag dat je aangeeft is niet de ondergrens, maar zit tussen het getoonde minimum- en maximumbedrag. Als je het pijltje bijvoorbeeld op 2000 zet, dan wordt alles getoond waar 2000 in zit.

Je kunt maximaal twee functies vergelijken. Als je er meer selecteert werkt de vergelijk-knop niet.

Bij een functie zie je het aangegeven werk- en denkniveau achter het symbooltje van de baret staan. Zo heb je bijvoorbeeld minimaal kennis nodig van beroepsonderwijs op ‘mbo 2’ niveau als ‘medewerker patiëntenvervoer’. Bij het openen van de functie zelf zie je welke beroepsopleiding(en) – met niveau aanduiding – leiden naar de betreffende functie.

De weergegeven salarisindicatie is toegespitst op branches. Voor alle branches zijn de voor die branche geldende schalen gehanteerd. De salarisrange wordt weergegeven volgens de laatste cao tabel. De bedragen zijn bruto, indicatief en kunnen per cao of werkgever afwijken.

Functionaliteit & Modules

Gaat er iets mis? Mogelijk heeft Zorginspirator te weinig (of juist teveel) informatie om tot een gepast advies te komen. Er kan ook sprake zijn van een technische storing. Je kunt het beste even contact met ons opnemen via ‘Contact en support’ of stuur een e-mail naar support@zorginspirator.nl.

Misschien is de functie die je zoekt te vinden onder een iets andere naam. Probeer te zoeken op delen van de functienaam. Het kan ook helpen om alleen een stukje van je functie in te typen.

Kun je nog steeds niet vinden wat je zoekt? Neem dan contact met ons op via ‘Contact en support’ of stuur een e-mail naar support@zorginspirator.nl.

Er zijn twee manieren om te zoeken naar opleidingen:

• De eerste is via de paarse knop op de homepagina, met de tekst ‘Opleidingen’. Via de filters kun je zoeken in duizenden opleidingen.
  • De tweede manier is via een functie. Kies een functie die je leuk lijkt en bekijk onder aan de pagina alle opleidingsadviezen. Vanuit iedere opleiding kun je doorklikken naar de website van de aanbieder van deze opleiding. Daar vind je meer informatie over de opleiding.

Zorginspirator is gebaseerd op heel veel kennis over werken in de zorg. Van iedere functie weet Zorginspirator welke kennis en vaardigheden je ervoor nodig hebt, met welke doelgroepen er wordt gewerkt, en wat voor soort werk het is.
Als jij aangeeft wat voor werk je nu doet (of hebt gedaan), en wat je werkvoorkeuren zijn, zoekt Zorginspirator de best passende functies.

Zorginspirator weet van iedere functie welke kennis en vaardigheden er nodig zijn om de functie goed uit te kunnen voeren. Deze kennisgebieden en vaardigheden zie je in de afbeelding. Je ziet ook hoeveel je ervan moet hebben in de functie. Door te klikken op de naam van een kennisgebied, zie je het gevraagde beheersingsniveau (basis, gemiddeld, gevorderd of expert).

Ja, Zorginspirator houdt rekening met je achtergrond. Als je op de homepagina kiest voor de knop ‘Aan de slag met Zorginspirator’, wordt er onder andere gevraagd naar je werkervaring.
Wil je een advies op basis van je opleiding? Kijk dan op de homepagina bij ‘Wat kun je met je opleiding?’.

Ja, dat kan. Onder ‘mijn profiel’ kun je je werkervaring, gevolgde opleiding(en), cursussen en overige kennis en vaardigheden invullen.

Je CV is goed beveiligd. Zonder jouw toestemming kan niemand deze gegevens inzien.

Ja, dat kan. Zorginspirator heeft de functionaliteit van Zorgportfolio overgenomen. Als je onder ‘Mijn profiel’ je gegevens volledig invult, krijg je een compleet overzicht dat je straks kunt gebruiken voor je herregistratie in het BIG-register. Als handig hulpmiddel hebben we een rekenmodule toegevoegd waarmee je uit kunt rekenen of je voldoet aan de werkervaringseis die nodig is voor de herregistratie.

Je profiel is goed beveiligd. Zonder jouw toestemming kan niemand deze gegevens inzien.

Homepage

De verschillende knoppen leiden je op verschillende manieren door Zorginspirator. Er zijn twee hoofdmanieren: of je kunt zelf zoeken en filteren in het aanbod van functies en opleidingen, of je vraagt een advies.

Zelf zoeken kan via de knoppen Functies en Opleidingen. Of via het Zorglandschap. Ook op deze manier kun je zoeken naar functies.

Advies van Zorginspirator krijg je met de volgende knoppen:

Aan de slag met ZorginspiratorKlaar voor de toekomstWat kun je met je opleiding en met de knop ‘Wat kan ik’. Dan kom je in een chat terecht. Met een paar vragen helpt Zorginspirator je snel op weg.

In de chat kun je inderdaad maar één functie per keer kiezen.
Wil je een advies op basis van meerdere functies? Ga dan naar Mijn Profiel, vul daar je functies in, en klik op ‘Naar je persoonlijke advies’.

Opleidingen

Misschien zoek je een wat oudere opleiding die niet meer gegeven wordt. Die staan niet in Zorginspirator.

Als je klikt op Opleidingen (op de homepage) krijg je veel opleidingen te zien. Linksboven staat een knopje met de tekst ‘Filter hier in xx resultaten’. Als je klikt op deze knop, kom je in het filterscherm.

Dat zijn alle opleidingen die je kunt doen om je vakkennis op peil te houden, of om te werken aan persoonlijke kwaliteiten (bijvoorbeeld Effectief Communiceren).

Dat zijn alle opleidingen waarmee je je kunt voorbereiden op Beroepsopleidingen. Het kunnen verkorte opleidingen zijn of onderdelen uit een Beroepsopleiding. Wij bedoelen met Voorschakeltraject niet voorbereiding op werk, zoals bedoeld in de participatiewet.

Dat zijn alle reguliere beroepsopleidingen die leiden tot een erkend diploma.

Dat zijn opleidingen die je na een Beroepsopleiding kan doen, om je te specialiseren in je beroep.

Persoonsgegevens

We vragen je persoonsgegevens om functies en opleidingen die je in Zorginspirator gevonden hebt, voor jou te kunnen bewaren. Zo kun je je profiel opbouwen. Zorginspirator kan je dan zo goed mogelijk ondersteunen bij jouw loopbaan. Ook gebruiken we de gegevens om de gebruiksvriendelijkheid van Zorginspirator te verbeteren.

Lees hier meer over onder ‘Cookies en privacy’.

We beveiligen je gegevens op een beveiligingsniveau dat past bij de gegevens die wij verwerken. Zo zorgen wij ervoor dat alleen de noodzakelijke personen toegang hebben tot de gegevens, dat de toegang tot de gegevens afgeschermd is en dat onze veiligheidsmaatregelen regelmatig gecontroleerd worden. Wij bewaren je gegevens net zo lang als nodig is om de door jou gevraagde dienst te leveren.

Lees hier meer over onder ‘Cookies en privacy’.

Ja, de gegevens die je invoert zijn en blijven van jou. Je kunt dus altijd zien welke gegevens we van je hebben vastgelegd in je account en je profiel
(je account bestaat uit je inloggegevens en de vinkjes die je hebt gezet, je profiel bestaat uit extra informatie die je geeft over bijvoorbeeld je werkervaring en je werkvoorkeuren). Ook kan je je gegevens waar nodig wijzigen en/of aanvullen.

Lees hier meer over onder ‘Cookies en privacy’.

Als je je account verwijdert, worden al je gegevens meteen geanonimiseerd: ze tellen alleen nog mee in de analyses voor verbetering. Ook als je meer dan drie jaar niet actief bent geweest in Zorginspirator, worden je gegevens geanonimiseerd. In het laatste geval zoeken we eerst per e-mail contact met je.

Lees hier meer over onder ‘Cookies en privacy’.

Profiel / account

Met de antwoorden op de vragen in de chat, bouw je automatisch een profiel op. Zorginspirator zoekt naar functies die daarbij passen. Je kunt je profiel aanpassen, dat doe je bij Mijn Profiel (via de menubalk aan de linkerkant, het poppetje).

Als je naast het logo van Zorginspirator op de streepjes (het hamburgertje) klikt, klapt het menu uit. Daar zie je halverwege de optie voor in-/uitloggen staan.

Met de antwoorden op de vragen die gesteld worden in de chat, bouw je automatisch een profiel op. Je kunt je profiel aanpassen, dat doe je bij Mijn Profiel (via de menubalk aan de linkerkant, het poppetje).

Profiel en advies

Onder de afbeelding van je profiel (in het spinnenweb), staan vier verschillende ‘lanes’. Dat wil zeggen: Zorginspirator zoekt functies die bij je profiel passen vanuit vier verschillende invalshoeken.

• De eerste is ‘functies die passen bij je totale profiel’: hierin worden je werkervaring, je opleiding(en) en je voorkeuren meegenomen.
  • De tweede is ‘functies die passen bij je voorkeuren’: hierin worden alleen je voorkeuren meegenomen
  • De derde is ‘functies die passen bij je werkervaring’: hierin worden je huidige en eventuele eerdere functies meegenomen
  • De vierde is ‘verrassende functies’: Zorginspirator zoekt functies die bij je profiel kunnen passen, buíten je eigen beroepsgroep.

Zorginspirator maakt een vergelijking tussen jouw profiel en functies. Hoe meer ze op elkaar lijken, hoe hoger het percentage.

Dat kan. Zorginspirator maakt een vergelijking tussen jouw profiel en functies. Het advies bevat stappen omhoog, stappen op hetzelfde niveau en stappen naar beneden.

Load More